,

Toneelgroep LEF grote winnaar Eenakter Festival 2016

Met de prijs voor de beste regie, een tweede prijs voor het beste stuk en een nominatie voor beste acteur/actrice is toneelgroep LEF uit Baarn de grote winnaar geworden van het dertigste Eenakter Festival.
De voorstelling ‘Een bloedstollend slot’ van Toneelgroep Steeds Beter uit Bilthoven won de prijs voor het beste stuk. Bijzonder aan dit stuk is dat een van de actrices, Anneke Iseger, het zelf heeft geschreven. De jury roemde de kwaliteit en zoals jurylid en acteur Sander van der Poel het zelf zei: “Dit stuk heeft alles in zich om door een professioneel toneelgezelschap in de theaters te worden gebracht als aanvullende voorstelling.”
De heerlijke droogkomedie over twee vriendinnen en collega’s op een camping won al snel het enthousiasme van de zaal. Het spannende slot kwam vanuit de zaal toen enkele ‘toeschouwers’ zich met het stuk gingen bemoeien.

LEF speelde het stuk ‘A human write’ waarin een schrijfster worstelt met haar werk en waarin fantasie en realiteit elkaar continu afwisselen. De jury over ‘A human write’: “Een prachtig toneelbeeld, mooie enscenering, sterk spel van de actrices met alles in een mooie balans. Je ziet dat de regie goed heeft nagedacht over de bewerking van het stuk en duidelijke keuzes heeft gemaakt. Kiezen in regie komt ieder toneelstuk ten goede.” Hermine Flamman regisseerde het stuk en ging er met de prijs voor beste regie vandoor. Het was de eerste keer dat Toneelgroep LEF meedeed aan het festival en een verpletterende indruk achterliet.

De prijs voor de beste acteur en actrice ging dit jaar naar Grarda Rensen van toneelgroep Koninklijke Rederijkerskamer Jan van Beers uit Nieuwegein. Het stuk ‘Exit’ ging over een leesclub van zes vrienden die maandelijks bij elkaar komen en op weg naar een toneelstuk een auto-ongeluk krijgen. Dat ongeluk zorgt voor een nachtelijke ontdekkingstocht die het leven de moeite waard maakt. De jury roemde vooral de prachtige tekstbehandeling van Grarda Rensen en haar sterke individuele spel, zonder dat ze daardoor haar collega-acteurs ‘overspeelde’.

Ondanks dat onze organiserende toneelgroep Karakter niet in de prijzen viel, kijkt voorzitter Wim Rottier terug op een bijzonder geslaagd festival: “Ik hoor weleens om mij heen dat toneel dood is, of alleen voor de elite is, dat het vaak niet te begrijpen is. Maar niets is minder waar. Toneel leeft als nooit te voren. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij een plaatselijke toneelvereniging en in de aanloop naar dit festival toe hebben we zelfs een aantal verenigingen moeten teleurstellen. Als je dan met zoveel mensen een toneelweekend kan organiseren met verenigingen uit de regio en daarbuiten dan is dat echt feest en daar doen we het voor!”

De jury van het dertigste Eenakter Festival bestond dit jaar uit de acteurs Sander van der Poel en Louis van Beek en mede-oprichter van de Baarnse MuziekGarage Arthur Malcorps. De presentatie was in zeer professionele handen van Kevin van den Berg.